Gemeente wil procedure niet beginnen

30 juli 2024 Matthijs Oppenhuizen

De gemeente wil de procedure voor het windpark niet beginnen. Wij richten ons nu tot de provincie, want die heeft altijd de mogelijkheid om de bevoegdheid weer van de gemeente terug te nemen en zelf te besluiten dat dit windpark er komt.

Gemeente wil procedure niet beginnen
Het college van B en W van de gemeente Tubbergen heeft op 16 juli 2024 besloten om de procedure voor Windpark Langeveen niet te beginnen. Kort samengevat geeft de gemeente als redenen hiervoor dat het windpark niet voldoet aan de clustereis van de provincie en het Verdrag van Meppen en dat er onvoldoende ruimte is voor lokaal eigendom in Windpark Langeveen. Klik hier om een nieuwsbericht op de website van de gemeente hierover te lezen en klik hier voor een brief van het college van B en W aan de gemeenteraad van Tubbergen.  

Onnavolgbaar besluit
Wij zijn verrast door dit besluit van de gemeente en vinden het onnavolgbaar. Zoals gemeld in onze nieuwsbrief van 27 juni 2024 blijkt uit een recente brief van de provincie aan de gemeente dat de inhoudelijke twijfels van de gemeente over de clustereis en het Verdrag van Meppen ongegrond zijn. Volgens de provincie zijn er geen belemmeringen om de ruimtelijke procedures voor Windpark Langeveen te starten. Wat ons ook verbaast, is dat de gemeente Tubbergen in de brief aan de gemeenteraad zelf ook concludeert dat er geen beroep kan worden gedaan op het Verdrag van Meppen om dit windpark niet te realiseren.

Lokaal eigendom juridisch niet toegestaan als argument
Daarnaast mag een gemeente of provincie lokaal eigendom (het ontbreken daarvan of een bepaald percentage eisen) in een windpark niet als criterium hanteren. Dit mag juridisch simpelweg niet. Dat hebben wij in de afgelopen tijd al meerdere malen benoemd richting B en W en de gemeenteraad van Tubbergen, maar de gemeente gebruikt nu toch dit juridisch onhoudbare argument. Dat vinden wij erg opmerkelijk. Bovendien zijn wij sinds mei 2024 in gesprek met de gemeente en een lokale energiecoöperatie in oprichting over lokaal eigendom in Windpark Langeveen. Op 18 juli 2024 stond een derde gesprek daarover gepland, maar de dag daarvoor werden wij geïnformeerd over dit besluit van de gemeente. Dat vinden wij zeer opmerkelijk, dat tijdens dit proces de gemeente ineens dit besluit neemt. Het gesprek op 18 juli hebben wij als gevolg van dit besluit van de gemeente geannuleerd.

Gemeente voldoet niet aan programmeringsafspraken
Met dit besluit voldoet de gemeente ook niet aan de afspraken die Tubbergen in maart 2024 heeft gemaakt met de provincie. In het kader van de programmeringsafspraken heeft de gemeente aan de provincie toegezegd 40 GWh windenergie op te wekken in het zoekgebied Langeveen – Manderveen. Ons windpark is de enige optie om dat ook mogelijk te maken, dus de gemeente komt nu deze afspraak met de provincie niet na.

Wij wenden ons tot de provincie
In februari van dit jaar besloot de provincie dat de bevoegdheid voor dit windpark werd overgelaten aan de gemeente, omdat volgens de provincie voor dit windpark de ruimtelijke procedures konden beginnen. Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en zijn we nog niks opgeschoten. Wij wenden ons daarom nu tot de provincie. De provincie heeft namelijk altijd de mogelijkheid om de bevoegdheid weer van de gemeente terug te nemen en zelf te besluiten dat dit windpark er komt.

Een planning van vervolgstappen kunnen we nu niet geven, maar we houden u onder andere via onze nieuwsbrief op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.