Provincie: Verdrag van Meppen niet bepalend voor windmolens
08 juli 2022 Matthijs Oppenhuizen
Volgens de provincie Overijssel is het zuiverder om op basis van normen voor bijvoorbeeld geluid en slagschaduw te bepalen of er windmolens langs de grens kunnen komen en niet op basis van het Verdrag van Meppen. Verder geven we in dit bericht een nadere toelichting op het omgevingsfonds.
Provincie: Verdrag van Meppen niet bepalend voor windmolens
De twee windmolens die wij beogen, zijn beoogd in de zone langs de grens die valt onder het Verdrag van Meppen. De aanname is dat dit eeuwenoude verdrag in beginsel gebouwen (waaronder windmolens) blokkeert als de overheden aan beide zijden van de grens hier niet van willen afwijken. Maar zoals eerder aangegeven, denken wij dat er mogelijkheden zijn om toch de twee windmolens binnen die zone te zetten, nabij de grens met Duitsland. Verder vindt de provincie Overijssel dat het verdrag niet bepalend moet zijn of er windmolens in deze zone langs de grens komen.
Doel van het verdrag ingehaald door de tijd
Dat staat in antwoorden van gedeputeerde staten op vragen van de fractie OCL over het Verdrag van Meppen en ons initiatief. Klik hier om de vragen en antwoorden te lezen.
Samengevat zegt de provincie dat het zuiverder is om op basis van normen voor bijvoorbeeld geluid en slagschaduw te bepalen of er windmolens langs de grens kunnen komen. Het verdrag dient volgens de provincie niet meer het doel waarvoor het enkele eeuwen geleden is gesloten. Dat doel was vooral het vastleggen van de grens tussen het toenmalige Koninkrijk Hannover en Nederland. Maar tegenwoordig staat die grens niet meer ter discussie. Verder zijn er Europese regels die dit soort zaken nu regelen. Daarnaast is er een interne markt binnen Europa waardoor het tegengaan van smokkel niet meer relevant is. Het verdrag heeft door de tijd zijn relevantie verloren.
Overigens stond onlangs ook in Tubantia een artikel over het standpunt van de provincie over het Verdrag van Meppen. Klik daarvoor hier.
We gaan verder in gesprek
Wat betreft de provincie moet er dus worden gekeken naar onder andere geluid en slagschaduw. Uit onze eerste inschatting en verkenning blijkt dat wij met de door ons beoogde windmolens kunnen voldoen aan zowel de Nederlandse als de Duitse grenzen die worden gesteld aan de hoeveelheid geluid en slagschaduw bij die woningen mag ontstaan.
Hiermee is er uiteraard nog geen definitieve witte rook voor de door ons beoogde windmolens. Daarvoor zijn ook andere factoren van belang, naast het verdrag. Maar volgens ons onderstreept dit wel dat het verdrag geen harde blokkade is voor windmolens langs de grens. We gaan hierover verder in gesprek met de overheden en houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Afbeelding: visualisatie vanaf de Hardenbergerweg (tekst loopt door onder de afbeelding).
Meer toelichting op het omgevingsfonds
Zoals eerder genoemd komt er, als de windmolens er komen, een omgevingsfonds. Daarmee wordt een deel van de opbrengst ter beschikking gesteld aan de omgeving. Daarnaast kan 25 procent van het windpark eigendom worden van de omgeving en zijn daarmee ook 25 procent van de inkomsten beschikbaar voor de omgeving. Meer daarover leest u ook hier.
De inschatting is nu dat dit omgevingsfonds circa 20.000 euro per jaar kan opleveren voor een periode van vijftien jaar. Wij stellen nu voor om de helft van het fonds te reserveren voor het gebied binnen 1.000 meter van de windmolens en de andere helft voor het gebied buiten 1.000 meter. Maar we horen graag de mening van onder anderen omwonenden hierover. Naar aanleiding van vragen en opmerkingen die we reeds ontvingen, gaan we in deze nieuwsbrief nader in op dit omgevingsfonds.
Wij stellen geen verdeling over de adressen voor
Zo horen we veel mensen zeggen dat wij voorstellen dit geld binnen 1.000 meter te verdelen over de adressen in dat gebied. Maar dat hebben wij nooit voorgesteld. We weten dat dit rondgaat in de omgeving, maar dat komt niet bij ons vandaan en is dus in feite een gerucht dat buiten ons om is ontstaan. Sterker nog, ons advies is om het fonds juist niet te verdelen over de adressen, omdat er volgens ons op een andere manier meer mee kan worden gedaan.
Creëer meer waarde met het omgevingsfonds
Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen met korting, een bijdrage aan woningisolatie of meer groen in de omgeving. Dat zijn slechts drie fictieve voorbeelden waar het omgevingsfonds aan kan bijdragen. Zo zijn er waarschijnlijk wel meer te bedenken. Met dat soort maatregelen kan het omgevingsfonds voor langere tijd meer waarde hebben voor omwonenden dan het geld simpelweg te verdelen over de adressen. Een beter geïsoleerde woning of zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld zelfs nadat de windmolens weg zijn nog voordeel opleveren voor de omwonenden.
Ons advies is dat omwonenden met ons in deze lijn bedenken wat er met het omgevingsfonds wordt gedaan. Onze ervaring is dat het verdelen van het omgevingsfonds op adresniveau vaak onbevredigend is voor omwonenden. Maar uiteindelijk is het aan de omgeving. Als alle omwonenden het omgevingsfonds wel op adresniveau willen verdelen, blokkeren wij dat niet. Maar dat is dus niet ons advies en dus ook niet ons voorstel.
Geef uw mening
We horen dus graag hoe omwonenden hierover denken. Ook horen we graag hoe u denkt over de verdeling van de helft van het fonds voor het gebied binnen 1.000 meter en de andere helft voor het gebied buiten 1.000 meter. Vindt u bijvoorbeeld dat een groter deel of zelfs het gehele fonds voor het gebied binnen 1.000 meter moet zijn? Laat het ons gerust weten via info@windparklangeveen.nl. Er zijn zeker nog geen definitieve besluiten genomen over het omgevingsfonds, dus geef uw mening en dan kunnen op een later moment mede op basis van uw reactie besluiten worden genomen over het omgevingsfonds.
Uitnodiging voor omgevingsraad staat open
Eerder is ook gemeld dat u zich kunt aanmelden voor de omgevingsraad. Meer daarover leest u ook hier. Die uitnodiging geldt nog steeds. Als u interesse heeft in de omgevingsraad, kunt u contact met ons opnemen via info@windparklangeveen.nl.