Stand van zaken Windpark Langeveen
06 december 2022
Er zijn nog geen ontwikkelingen rond ons principeverzoek. Verder lichten we in dit nieuwsbericht meer toe over de omgevingsraad en het lokaal eigendom dat mogelijk is in Windpark Langeveen.
Stand van zaken principeverzoek
In de nieuwsbrief van 28 september 2022 meldden we dat we een principeverzoek hebben ingediend bij de provincie Overijssel. Daarin zijn nog geen nieuwe ontwikkelingen. De provincie heeft hierover nog geen beslissing genomen. De provincie heeft ons kort na het indienen van het principeverzoek gemeld als eerste stap dit verzoek te toetsen aan het eigen beleid. Er volgen waarschijnlijk op termijn gesprekken met de overheden, want de provincie heeft als uitgangspunt de betreffende gemeente te betrekken bij dergelijke verzoeken. Als er ontwikkelingen zijn, melden we dat via onze nieuwsbrief.
Meer informatie over geluid en slagschaduw
De afgelopen maanden spraken we meerdere omwonenden van de beoogde windmolens. Een belangrijke vraag die zij hebben, is wat ze merken van de windmolens. Dan gaat het vooral over geluid, slagschaduw en wat er is te zien van de windmolens. Daar kunnen we nu reeds informatie over geven. Veel hiervan staat ook in de rubriek Veelgestelde vragen op onze website.
Als er een positieve reactie komt op ons principeverzoek, kunnen we het plan verder ontwikkelen. Dat betekent onder andere gericht onderzoek naar geluid en slagschaduw. We zijn van plan om hierover in elk geval dan nader in gesprek te gaan met omwonenden. Uit deze onderzoeken komt meer informatie over wat er bij specifieke adressen is te verwachten qua geluid en slagschaduw. We kunnen bij omwonenden ook visualisaties van de windmolens maken. Een aantal van die visualisaties staat al op onze website, klik daarvoor hier.
Als we verder kunnen met ons plan en dus die onderzoeken kunnen doen, nemen we hierover actief contact op met in elk geval omwonenden in de directe omgeving van de windmolens. Deze onderzoeken kunnen ook worden besproken in de omgevingsraad waaraan de omwonenden ook kunnen deelnemen.
Tweede bijeenkomst omgevingsraad
Op 22 november 2022 was de tweede bijeenkomst van de omgevingsraad. De presentatie die door ons is gegeven en een verslag van de bijeenkomst staan op onze website, klik daarvoor hier.
Kritische geluiden en organisaties welkom in omgevingsraad
We kregen de laatste tijd meermaals de vraag of deelname aan de omgevingsraad alleen is bedoeld voor mensen of organisaties die vóór de komst van de windmolens zijn. Dat is niet zo. Deelname aan de omgevingsraad betekent niet dat deelnemers instemmen met de komst van het windpark. Het streven is een zo evenwichtig mogelijke samenstelling van de omgevingsraad om zo een goede afspiegeling van de omgeving te krijgen. Hierbij horen ook mensen en organisaties die kritisch tegenover het initiatief staan. De omgevingsraad is niet bedoeld om omwonenden, organisaties en bedrijven te overtuigen: wie kritisch is op dit initiatief, mag en kan dit blijven. Dit staat ook in de uitgangspunten voor de omgevingsraad, klik daarvoor hier. De omgevingsraad staat ook open voor deelname door maatschappelijke organisaties, zoals eerder genoemd.
Als u wilt meedoen aan de omgevingsraad, kunt u zich aanmelden via info@windparklangeveen.nl of door te bellen met Matthijs Oppenhuizen op 06 – 57870755. U kunt zo ook contact opnemen als u nog vragen heeft over de omgevingsraad.
Lokaal eigendom: initiatief van omgeving nodig
Een belangrijk onderdeel van ons initiatief is dat de omgeving mede-eigenaar kan worden van het windpark en er zo in kan mee-investeren. Dit heet lokaal eigendom. Meer hierover leest u op deze pagina op onze website.
We merken dat hierin wel beginnende interesse is vanuit de omgeving, maar dit is nog niet concreet uitgewerkt. Belangrijk hierbij is dat de omgeving hiervoor initiatief neemt. Lokaal eigendom is mogelijk, maar dan moet de omgeving – inwoners, maatschappelijke organisaties en/of bedrijven – daarmee wel actief aan de slag. Zo staat het ook in het landelijke Klimaatakkoord, waarin het streven naar lokaal eigendom in dergelijke projecten op landelijk niveau is afgesproken: “Investeren in een zon –en/of windproject is ondernemerschap. Dat vergt ook mee-investeren en risico lopen.”
Dit betekent vooral dat de omgeving zich moet organiseren. Gebruikelijk in Nederland is dat er een energiecoöperatie wordt opgericht die mede-initiatiefnemer wordt en waarvan iedereen uit de omgeving die wil dan lid kan worden. Ook moet er een samenwerking met ons worden aangegaan en moet de omgeving het geld dat nodig is voor de investeringen bij elkaar brengen. We kunnen voorbeelden delen hoe dat in andere projecten is gedaan. Er zijn tevens instanties die bijvoorbeeld een beginnende energiecoöperatie daarbij kunnen helpen. Maar het begint ermee dat de omgeving de handschoen oppakt om deze kans van lokaal eigendom te pakken.
Wie hierin interesse heeft, kan contact met ons opnemen via info@windparklangeveen.nl of door te bellen met Matthijs Oppenhuizen via 06 – 57870755.