Landschapsarchitect: windpark voldoet aan clustereis

13 september 2023 Matthijs Oppenhuizen

In dit nieuwsbericht gaat het over de analyse van een landschapsarchitect die bevestigt dat Windpark Langeveen voldoet aan de clustereis van de provincie.

Landschapsarchitect: windpark voldoet aan clustereis
In onze nieuwsbrief van 22 augustus 2023 meldden we het al: Windpark Langeveen voldoet aan de clustereis van de provincie Overijssel. Recent vroegen we een landschapsarchitect om hier ook naar te kijken. Hij komt tot dezelfde conclusie. Zo wijst hij er onder andere op dat Windpark Langeveen samen met Duitse windmolens een cluster vormt. Bovendien ligt dit cluster van in totaal drie windparken weer pal tegen een clustergebied aan dat is aangewezen door de provincie. In deze nieuwsbrief lichten we dit nader toe.

Windpark in en naast twee clusters
Windpark Langeveen is beoogd op korte afstand van de nog te bouwen windparken Itterbeck - Moor (acht windmolens van 250 meter tiphoogte) en Balderhaar – Moor (zes windmolens van 200 meter tiphoogte) in Duitsland. Deze windmolens komen er, de noodzakelijke procedures zijn hiervoor in gang gezet. Zie onder andere dit bericht van de gemeente Tubbergen.
Windpark Langeveen (beoogde tiphoogte circa 240 meter) en deze twee Duitse windparken zullen qua uitstraling erg op elkaar lijken. Bovendien zijn vanaf veel plekken in de omgeving deze drie of minstens twee van de drie windparken in één blikveld samen te zien. Daardoor vormen deze drie windparken duidelijk een visueel cluster. Dat zegt de landschapsarchitect ook in zijn rapportage. Klik hier om deze volledige rapportage te lezen. Onder andere visualisaties, die wij ook in onze nieuwsbrief van 22 augustus toonden, laten dat duidelijk zien.

Een plattegrond van deze landschapsarchitect maakt duidelijk dat dit cluster van drie windparken bovendien pal tegen een clustergebied ligt dat de provincie Overijssel heeft aangewezen. Dat is het clustergebied Ommen-Hardenberg. In deze regio komen windmolens, die conclusie kan al worden getrokken. De aanwijzing van clustergebied Ommen-Hardenberg kan leiden tot de plaatsing van nog meer windmolens en is een bevestiging van de provincie dat deze regio geschikt is voor windmolens. Onderstaande plattegrond is gemaakt door de landschapsarchitect. Hieruit blijkt in één oogopslag dat de drie windparken en dit provinciale clustergebied in elkaars directe nabijheid liggen (tekst loopt door onder de afbeelding).

2023 09 12 plattegrond WP Langeveen Duitse parken clustergebied O H

Zelfde typen landschap
De landschapsarchitect heeft de typen landschap aan Duitse en Nederlandse zijde van de grens geanalyseerd. Zijn conclusie is dat de landschappen zeer vergelijkbaar zijn en vloeiend in elkaar overgaan. De Duitse windparken en Windpark Langeveen zijn in zeer vergelijkbaar landschap beoogd en dat zorgt voor extra visuele samenhang tussen de drie windparken. Juist dit open landschap zorgt ervoor dat de windmolens vaak gezamenlijk te zien zijn. Ook het landschap in het clustergebied Ommen-Hardenberg lijkt sterk op het landschap rondom de twee Duitse windparken en Windpark Langeveen. 

In contact met provincie en gemeente
Deze informatie hebben wij ook gedeeld met de provincie Overijssel en gemeente Tubbergen. Wij blijven met de provincie en gemeente in contact, met als doel dat er medewerking wordt verleend aan Windpark Langeveen. Zoals ook gezegd in onze nieuwsbrief van 22 augustus: de tijd dringt als het gaat om de duurzame energie-doelstellingen van 2030 en Windpark Langeveen is het enige concrete initiatief voor windmolens in de gemeente Tubbergen. Graag maken wij het plan concreter en werken toe naar realisatie. Dat doen we overigens graag met betrokkenheid van de omgeving. Hoe we de omgeving blijven betrekken bij dit windpark, leest u hier op onze website.