Provincie tegen gemeente: procedure kan beginnen

27 juni 2024 Matthijs Oppenhuizen

In een brief benadrukt de provincie dat de gemeente de procedure kan beginnen. Ook wij roepen de gemeente op dat er vervolgstappen moeten worden gezet voor het windpark. Meer hierover leest u in dit nieuwsbericht.

Provincie tegen gemeente: procedure kan beginnen
In februari 2024 besloot de provincie Overijssel dat de procedure(s) voor Windpark Langeveen kan beginnen. Ook besloot de provincie dit over te laten aan de gemeente Tubbergen, op verzoek van de gemeente. Zie daarvoor onze nieuwsbrief van 14 februari 2024. Tot op heden zijn er helaas nog geen vervolgstappen gezet. Daarom heeft de provincie onlangs in een brief aan de gemeente gezegd dat er geen belemmeringen zijn om de procedure te beginnen. “We vertrouwen erop dat wij u met deze beantwoording voldoende duidelijkheid hebben gegeven om de procedure voor windpark Langeveen op korte termijn te starten en de initiatiefnemers daarvan in kennis te stellen”, zo zegt de provincie in de brief aan de gemeente. 

Wij willen graag voortgang boeken en de voorbereidingen voor het aanvragen van de omgevingsvergunning(en) beginnen. Om die te kunnen beginnen, moeten wij en de gemeente overleggen welke procedure precies wordt gevolgd en wat hiervoor de planning is. Helaas is het ons nog niet gelukt om hierover te overleggen met de gemeente. We zijn daarom blij met de brief van de provincie aan de gemeente en hebben zelf de gemeente ook al meerdere keren aangespoord dat er vervolgstappen moeten worden gezet. Dit blijven we doen en we hopen dat de brief van de provincie nu extra aansporing is voor de gemeente om de procedure te beginnen.

Inhoudelijke twijfels gemeente ongegrond
De gemeente wil de procedure niet beginnen, omdat er volgens de gemeente nog onduidelijkheid is. De gemeente betwijfelt of Windpark Langeveen wel voldoet aan de provinciale clustereis en of het Verdrag van Meppen inderdaad niet van toepassing is. In de brief zegt de provincie dat deze twijfels van de gemeente onterecht zijn en dat er geen reden is om de procedure niet te beginnen. U leest de volledige brief van de provincie aan de gemeente hier.

Omgeving betrekken bij onderzoeken
Zoals gemeld in de nieuwsbrief van 14 februari moeten we – als er duidelijkheid is over de procedure – onderzoeken uitvoeren, keuzes voor het plan maken en alle documenten (laten) opstellen die nodig zijn voor het aanvragen van de omgevingsvergunning(en). De omgeving (omwonenden, maatschappelijke organisaties, bedrijven) kan hierbij betrokken zijn. Dat kan met name via de omgevingsraad. Meer over de omgevingsraad leest u hier op onze website. Wie wil deelnemen aan de omgevingsraad of hier vragen over heeft, kan ons mailen op info@windparklangeveen.nl

We hebben inmiddels ook een informatieavond voorbereid waarop we meer uitleggen welke onderzoeken we moeten doen, welke keuzes we moeten maken en hoe de omgeving hierbij betrokken kan zijn. Deze informatieavond kunnen we ook pas plannen als uit overleg met de gemeente meer duidelijkheid volgt over de procedure. Via onze nieuwsbrief krijgt u bericht als we deze informatieavond hebben gepland.